Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bastion protestantyzmu
Autor Wiadomość
Korn

Wysłany: 2020-06-01, 19:22   Re: Bastion protestantyzmu

Henryk napisał/a:
.Cyprian. napisał/a:
Zastanawia mnie jedynie geneza tej tzw. "teologii zastąpienia". Przecież 11 rozdział Listu do Rzymian wyraźnie wskazuje, że ona nie ma podstaw.

Także ja i cała społeczność do której należę, też tak uważa.
A tak na marginesie- ci, co rzekomo "zastąpili" Izraela- czy są lepsi? W czym? :aaa:
Co się dzieje choćby w naszym tak "chrześcijańskim" kraju?
Aniołki po ulicach nie chodzą...

Widzisz w Izraelu też nie chodzą aniołki !!! Ortodoksyjnych Żydów bije się pałkami.
I to nawet nie z powodu religii ale na koronawirusa.

A teraz do wuki...niewolnik musi być głupi i stać na baczność. Jestem pewny, ze to rozumiesz...

wuka 

Pomogła: 255 razy
Wysłany: 2020-06-01, 19:28   

.Cyprian. napisał/a:
Nie orientuję się jednak w całości doktryny tego zagadnienia u poszczególnych wyznań protestanckich. Mniejsza o to. Zastanawia mnie jedynie geneza tej tzw. "teologii zastąpienia".

Drogi Cyprianie, to jest niejeden problem protestantyzmu. Ja ich widzę całą masę i dlatego uważam, że jedynym wyjściem jest porzucić wszelkie struktury religijne i samemu, z otwartym sercem i umysłem oraz wiarą i ufnością podjąć trud sprawdzania Biblii.
Bóg jest wszędzie, a religie tylko konflikty powodują. Na każdym poziomie, aż po wojny włącznie.

Henryk 

Wysłany: 2020-06-01, 19:56   

wuka napisał/a:
Bóg jest wszędzie, a religie tylko konflikty powodują. Na każdym poziomie, aż po wojny włącznie.

Jesteś pewna, że to wina religii?
Ludzie nie biorą w tym udziału?

Ja znam rozsądnych katolików, protestantów, ateistów...
Oni wojny nie wywołają.

... zapomniałem o deistach...

Henryk 

Wysłany: 2020-06-01, 19:59   Re: Bastion protestantyzmu

Korn napisał/a:
Widzisz w Izraelu też nie chodzą aniołki !!!

Czy to moja wina?
Co się uczepił i ŚJ i protestantów i żydów?
Co ja mam do Nich? :aaa:

Zaczynam mieć obawy co do Ciebie... :-(

wuka 

Pomogła: 255 razy
Wysłany: 2020-06-01, 20:00   

Henryk napisał/a:
zapomniałem o deistach...

...i o biedronkach zapomniałeś też

Henryk 

Wysłany: 2020-06-01, 20:02   

wuka napisał/a:
...i o biedronkach zapomniałeś też

Bardzo rozsądne Twoje spostrzeżenia. :lol:

.Cyprian. 

Wysłany: 2020-06-01, 20:23   

wuka napisał/a:
.Cyprian. napisał/a:
Nie orientuję się jednak w całości doktryny tego zagadnienia u poszczególnych wyznań protestanckich. Mniejsza o to. Zastanawia mnie jedynie geneza tej tzw. "teologii zastąpienia".

Drogi Cyprianie, to jest niejeden problem protestantyzmu. Ja ich widzę całą masę i dlatego uważam, że jedynym wyjściem jest porzucić wszelkie struktury religijne i samemu, z otwartym sercem i umysłem oraz wiarą i ufnością podjąć trud sprawdzania Biblii.

Znaczy, powiem Ci wuka szczerze, że nie chcę przesadnie podchodzić do błędów innych, w tym sensie, żeby się nimi upajać. Oczywiście jest ta sprawa jedną z tych ważnych. I spotkałem protestantów, którzy myślą, uznają właśnie odwrotnie niż - jak mówicie - ich ogół. Pytanie na ile mogę się różnić z kimś w poglądach i uznawać go za brata w wierze? Na to pytanie każdy musi sam sobie odpowiedzieć w zgodzie z własnym sumieniem. Bo jednak jest coś takiego, jak społeczność, i co więcej, jest ona ważna.

Co ciekawe, podałem kiedyś zamieszczony na yt film z wyznaniem chrześcijanki pochodzenia palestyńskiego, która jasno się wypowiada o tym, że nie uznaje teologii zastąpienia. Ona! Mieszkająca na na tamtym terenie! http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=13984

Henryk 

Wysłany: 2020-06-01, 20:32   

.Cyprian. napisał/a:
która jasno się wypowiada o tym, że nie uznaje teologii zastąpienia. Ona! Mieszkająca na na tamtym terenie! http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=13984

Tylko taki można wyciągnąć wniosek, że czytała z uwagą i zrozumieniem listy Pawła.
Nie twierdziła, że to faryzeusz, żyd i całe zło.

Rz 11:25 psz "Przyjaciele, bardzo chcę, byście znali tę tajemnicę i rozsądnie o sobie myśleli. Zatwardziałość dotknęła Izraela tylko do czasu, aż przyjdą do Chrystusa wszyscy poganie, którzy Go szukają."
Takie jasne, proste, nie pozwalające na spekulacje!
A tak niewielu to dostrzega. :-(
Rz 11:1 br "Pytam więc: Czyż odrzucił Bóg swój lud? Żadną miarą. Ja przecież też jestem Izraelitą, pochodzę od Abrahama i przynależę do pokolenia Beniamina."

Dziękuję za uwagę.

veteran

Wysłany: 2020-06-01, 20:35   

.Cyprian. napisał/a:
Zastanawia mnie jedynie geneza tej tzw. "teologii zastąpienia".

Teologia zastąpienia jest jak najbardziej biblijna.
Jeden jest LUD BOŻY.
Jeden jest Izrael, Izrael według DUCHA.
Łk. 15:19
I nie jestem godzien więcej być nazywany synem twoim, uczyń mię jako jednego z najemników twoich.
(BG)

.Cyprian. 

Wysłany: 2020-06-01, 20:37   

veteran napisał/a:
.Cyprian. napisał/a:
Zastanawia mnie jedynie geneza tej tzw. "teologii zastąpienia".

Jeden jest LUD BOŻY.

"zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu, gdy poganie w pełni wejdą". W pełni.

Henryk napisał/a:
.Cyprian. napisał/a:
która jasno się wypowiada o tym, że nie uznaje teologii zastąpienia. Ona! Mieszkająca na na tamtym terenie! http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=13984

Tylko taki można wyciągnąć wniosek, że czytała z uwagą i zrozumieniem listy Pawła.
Nie twierdziła, że to faryzeusz, żyd i całe zło.

Rz 11:25 psz "Przyjaciele, bardzo chcę, byście znali tę tajemnicę i rozsądnie o sobie myśleli. Zatwardziałość dotknęła Izraela tylko do czasu, aż przyjdą do Chrystusa wszyscy poganie, którzy Go szukają."
Takie jasne, proste, nie pozwalające na spekulacje!
A tak niewielu to dostrzega. :-(
Rz 11:1 br "Pytam więc: Czyż odrzucił Bóg swój lud? Żadną miarą. Ja przecież też jestem Izraelitą, pochodzę od Abrahama i przynależę do pokolenia Beniamina."

Dziękuję za uwagę.

Też nie mogę się temu nadziwić, że to wręcz jakimś problemem się staje. Przecież czekanie chrześcijan, którzy stali się nimi z pogan na chrześcijan z Izraela powinno napawać radością.

veteran

Wysłany: 2020-06-01, 20:45   

.Cyprian. napisał/a:
"zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu, gdy poganie w pełni wejdą". W pełni.

E tam.

Mat. 21:43
Dlatego mówię wam: Królestwo Boże zostanie wam zabrane, a dane narodowi, który wyda jego owoce.
I nie jestem godzien więcej być nazywany synem twoim, uczyń mię jako jednego z najemników twoich.
(BG)

Henryk 

Wysłany: 2020-06-01, 20:45   

veteran napisał/a:
Jeden jest LUD BOŻY.

Jeden jest Kościół- ciało Chrystusowe- żywe kamienie duchowej świątyni, zbudowane z ludzi z każdego języka, rodu, plemienia.
Tu niema żyda ani greka.

Twierdzisz, że Bóg cofa swoje obietnice? :aaa:
Nie boisz się tak mówić głośno wszem i wobec?
Jesteś ponad Ojca? :aaa:
Rz 3:1-2 bt5 " Na czym więc polega wyższość Żyda? I jaki pożytek z obrzezania? (2) Wielki pod każdym względem. Najpierw ten, że zostały im powierzone słowa Boże."

Jeśli rozumiesz czytany tekst, to proszę powoli, ze dwa razy poczytać:
Rz 11:24-26 bw "Bo jeżeli ty, odcięty z dzikiego z natury drzewa oliwnego, zostałeś wszczepiony wbrew naturze w szlachetne drzewo oliwne, o ileż pewniej zostaną wszczepieni w swoje drzewo oliwne ci, którzy z natury do niego należą. (25) A żebyście nie mieli zbyt wysokiego o sobie mniemania, chcę wam, bracia, odsłonić tę tajemnicę: zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu, gdy poganie w pełni wejdą, (26) I w ten sposób będzie zbawiony cały Izrael, jak napisano: Przyjdzie z Syjonu wybawiciel I odwróci bezbożność od Jakuba."

veteran

Wysłany: 2020-06-01, 20:47   

Henryk napisał/a:
Jeśli rozumiesz czytany tekst,

Błaznujesz?
(BG)

Korn

Wysłany: 2020-06-01, 20:48   Re: Bastion protestantyzmu

Henryk napisał/a:
Korn napisał/a:
Widzisz Henryku ty jesteś spuścizną po Russellu i ŚJ.

Nawet gdyby, to co z tego ma wynikać według Ciebie? :xhehe:
Nie masz jakichś problemów ze sobą?
Chętnie pomogę. :lol:

Ja nie wierzę w piramidy egipskie.. Choć mogę się mylić...Na ten czas nie wierzę. Po co Russellowi ta piramidka przy grobie? sam nie wiem?

Henryk 

Wysłany: 2020-06-01, 20:49   

.Cyprian. napisał/a:
Przecież czekanie chrześcijan, którzy stali się nimi z pogan na chrześcijan z Izraela powinno napawać radością.

Cyprianie.
Dzięki za takie słowa! :xhehe:
One świadczą tylko o wielkości człowieka wypowiadającego te słowa!
Jak rzadko coś takiego- poza moją społecznością- słyszy się. :cry:

Odpowiedz do tematu