|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Bastion protestantyzmu |
Autor |
Wiadomość |
Korn
|
Wysłany: 2020-06-01, 19:22 Re: Bastion protestantyzmu
|
|
|
Henryk napisał/a: | .Cyprian. napisał/a: | Zastanawia mnie jedynie geneza tej tzw. "teologii zastąpienia". Przecież 11 rozdział Listu do Rzymian wyraźnie wskazuje, że ona nie ma podstaw. |
Także ja i cała społeczność do której należę, też tak uważa.
A tak na marginesie- ci, co rzekomo "zastąpili" Izraela- czy są lepsi? W czym?
Co się dzieje choćby w naszym tak "chrześcijańskim" kraju?
Aniołki po ulicach nie chodzą... |
Widzisz w Izraelu też nie chodzą aniołki !!! Ortodoksyjnych Żydów bije się pałkami.
I to nawet nie z powodu religii ale na koronawirusa.
A teraz do wuki...niewolnik musi być głupi i stać na baczność. Jestem pewny, ze to rozumiesz... |
|
|
|
 |
wuka
Pomogła: 255 razy Wiek: 68 Dołączyła: 25 Cze 2016 Posty: 4079
|
Wysłany: 2020-06-01, 19:28
|
|
|
.Cyprian. napisał/a: | Nie orientuję się jednak w całości doktryny tego zagadnienia u poszczególnych wyznań protestanckich. Mniejsza o to. Zastanawia mnie jedynie geneza tej tzw. "teologii zastąpienia". |
Drogi Cyprianie, to jest niejeden problem protestantyzmu. Ja ich widzę całą masę i dlatego uważam, że jedynym wyjściem jest porzucić wszelkie struktury religijne i samemu, z otwartym sercem i umysłem oraz wiarą i ufnością podjąć trud sprawdzania Biblii.
Bóg jest wszędzie, a religie tylko konflikty powodują. Na każdym poziomie, aż po wojny włącznie. |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2020-06-01, 19:56
|
|
|
wuka napisał/a: | Bóg jest wszędzie, a religie tylko konflikty powodują. Na każdym poziomie, aż po wojny włącznie. |
Jesteś pewna, że to wina religii?
Ludzie nie biorą w tym udziału?
Ja znam rozsądnych katolików, protestantów, ateistów...
Oni wojny nie wywołają.
... zapomniałem o deistach... |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2020-06-01, 19:59 Re: Bastion protestantyzmu
|
|
|
Korn napisał/a: | Widzisz w Izraelu też nie chodzą aniołki !!! |
Czy to moja wina?
Co się uczepił i ŚJ i protestantów i żydów?
Co ja mam do Nich?
Zaczynam mieć obawy co do Ciebie... |
|
|
|
 |
wuka
Pomogła: 255 razy Wiek: 68 Dołączyła: 25 Cze 2016 Posty: 4079
|
Wysłany: 2020-06-01, 20:00
|
|
|
Henryk napisał/a: | zapomniałem o deistach... |
...i o biedronkach zapomniałeś też |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2020-06-01, 20:02
|
|
|
wuka napisał/a: | ...i o biedronkach zapomniałeś też |
Bardzo rozsądne Twoje spostrzeżenia. |
|
|
|
 |
.Cyprian.

|
Wysłany: 2020-06-01, 20:23
|
|
|
wuka napisał/a: | .Cyprian. napisał/a: | Nie orientuję się jednak w całości doktryny tego zagadnienia u poszczególnych wyznań protestanckich. Mniejsza o to. Zastanawia mnie jedynie geneza tej tzw. "teologii zastąpienia". |
Drogi Cyprianie, to jest niejeden problem protestantyzmu. Ja ich widzę całą masę i dlatego uważam, że jedynym wyjściem jest porzucić wszelkie struktury religijne i samemu, z otwartym sercem i umysłem oraz wiarą i ufnością podjąć trud sprawdzania Biblii.
Bóg jest wszędzie, a religie tylko konflikty powodują. Na każdym poziomie, aż po wojny włącznie. |
Znaczy, powiem Ci wuka szczerze, że nie chcę przesadnie podchodzić do błędów innych, w tym sensie, żeby się nimi upajać. Oczywiście jest ta sprawa jedną z tych ważnych. I spotkałem protestantów, którzy myślą, uznają właśnie odwrotnie niż - jak mówicie - ich ogół. Pytanie na ile mogę się różnić z kimś w poglądach i uznawać go za brata w wierze? Na to pytanie każdy musi sam sobie odpowiedzieć w zgodzie z własnym sumieniem. Bo jednak jest coś takiego, jak społeczność, i co więcej, jest ona ważna.
Co ciekawe, podałem kiedyś zamieszczony na yt film z wyznaniem chrześcijanki pochodzenia palestyńskiego, która jasno się wypowiada o tym, że nie uznaje teologii zastąpienia. Ona! Mieszkająca na na tamtym terenie! http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=13984 |
_________________ Jestem na forum. Nie nauczam, bo jeszcze mało wiem.
Nie nauczam, tylko dyskutuję. |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2020-06-01, 20:32
|
|
|
Tylko taki można wyciągnąć wniosek, że czytała z uwagą i zrozumieniem listy Pawła.
Nie twierdziła, że to faryzeusz, żyd i całe zło.
Rz 11:25 psz "Przyjaciele, bardzo chcę, byście znali tę tajemnicę i rozsądnie o sobie myśleli. Zatwardziałość dotknęła Izraela tylko do czasu, aż przyjdą do Chrystusa wszyscy poganie, którzy Go szukają."
Takie jasne, proste, nie pozwalające na spekulacje!
A tak niewielu to dostrzega.
Rz 11:1 br "Pytam więc: Czyż odrzucił Bóg swój lud? Żadną miarą. Ja przecież też jestem Izraelitą, pochodzę od Abrahama i przynależę do pokolenia Beniamina."
Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
 |
veteran
|
Wysłany: 2020-06-01, 20:35
|
|
|
.Cyprian. napisał/a: | Zastanawia mnie jedynie geneza tej tzw. "teologii zastąpienia". |
Teologia zastąpienia jest jak najbardziej biblijna.
Jeden jest LUD BOŻY.
Jeden jest Izrael, Izrael według DUCHA. |
_________________ Łk. 15:19
I nie jestem godzien więcej być nazywany synem twoim, uczyń mię jako jednego z najemników twoich.
(BG) |
|
|
|
 |
.Cyprian.

|
Wysłany: 2020-06-01, 20:37
|
|
|
veteran napisał/a: | .Cyprian. napisał/a: | Zastanawia mnie jedynie geneza tej tzw. "teologii zastąpienia". |
Teologia zastąpienia jest jak najbardziej biblijna.
Jeden jest LUD BOŻY.
"zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu, gdy poganie w pełni wejdą". W pełni.
Henryk napisał/a: |
Tylko taki można wyciągnąć wniosek, że czytała z uwagą i zrozumieniem listy Pawła.
Nie twierdziła, że to faryzeusz, żyd i całe zło.
Rz 11:25 psz "Przyjaciele, bardzo chcę, byście znali tę tajemnicę i rozsądnie o sobie myśleli. Zatwardziałość dotknęła Izraela tylko do czasu, aż przyjdą do Chrystusa wszyscy poganie, którzy Go szukają."
Takie jasne, proste, nie pozwalające na spekulacje!
A tak niewielu to dostrzega.
Rz 11:1 br "Pytam więc: Czyż odrzucił Bóg swój lud? Żadną miarą. Ja przecież też jestem Izraelitą, pochodzę od Abrahama i przynależę do pokolenia Beniamina."
Dziękuję za uwagę. |
Też nie mogę się temu nadziwić, że to wręcz jakimś problemem się staje. Przecież czekanie chrześcijan, którzy stali się nimi z pogan na chrześcijan z Izraela powinno napawać radością. |
_________________ Jestem na forum. Nie nauczam, bo jeszcze mało wiem.
Nie nauczam, tylko dyskutuję. |
|
|
|
 |
veteran
|
Wysłany: 2020-06-01, 20:45
|
|
|
.Cyprian. napisał/a: | "zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu, gdy poganie w pełni wejdą". W pełni. |
E tam.
Mat. 21:43
Dlatego mówię wam: Królestwo Boże zostanie wam zabrane, a dane narodowi, który wyda jego owoce. |
I nie jestem godzien więcej być nazywany synem twoim, uczyń mię jako jednego z najemników twoich.
(BG) |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2020-06-01, 20:45
|
|
|
veteran napisał/a: | Teologia zastąpienia jest jak najbardziej biblijna.
Jeden jest LUD BOŻY.
Jeden jest Kościół- ciało Chrystusowe- żywe kamienie duchowej świątyni, zbudowane z ludzi z każdego języka, rodu, plemienia.
Tu niema żyda ani greka.
Twierdzisz, że Bóg cofa swoje obietnice?
Nie boisz się tak mówić głośno wszem i wobec?
Jesteś ponad Ojca?
Rz 3:1-2 bt5 " Na czym więc polega wyższość Żyda? I jaki pożytek z obrzezania? (2) Wielki pod każdym względem. Najpierw ten, że zostały im powierzone słowa Boże."
Jeśli rozumiesz czytany tekst, to proszę powoli, ze dwa razy poczytać:
Rz 11:24-26 bw "Bo jeżeli ty, odcięty z dzikiego z natury drzewa oliwnego, zostałeś wszczepiony wbrew naturze w szlachetne drzewo oliwne, o ileż pewniej zostaną wszczepieni w swoje drzewo oliwne ci, którzy z natury do niego należą. (25) A żebyście nie mieli zbyt wysokiego o sobie mniemania, chcę wam, bracia, odsłonić tę tajemnicę: zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu, gdy poganie w pełni wejdą, (26) I w ten sposób będzie zbawiony cały Izrael, jak napisano: Przyjdzie z Syjonu wybawiciel I odwróci bezbożność od Jakuba." |
|
|
|
 |
veteran
|
Wysłany: 2020-06-01, 20:47
|
|
|
Henryk napisał/a: | Jeśli rozumiesz czytany tekst, |
Błaznujesz? |
(BG) |
|
|
|
 |
Korn
|
Wysłany: 2020-06-01, 20:48 Re: Bastion protestantyzmu
|
|
|
Henryk napisał/a: | Korn napisał/a: | Widzisz Henryku ty jesteś spuścizną po Russellu i ŚJ. |
Nawet gdyby, to co z tego ma wynikać według Ciebie?
Nie masz jakichś problemów ze sobą?
Chętnie pomogę. |
Ja nie wierzę w piramidy egipskie.. Choć mogę się mylić...Na ten czas nie wierzę. Po co Russellowi ta piramidka przy grobie? sam nie wiem? |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2020-06-01, 20:49
|
|
|
.Cyprian. napisał/a: | Przecież czekanie chrześcijan, którzy stali się nimi z pogan na chrześcijan z Izraela powinno napawać radością. |
Cyprianie.
Dzięki za takie słowa!
One świadczą tylko o wielkości człowieka wypowiadającego te słowa!
Jak rzadko coś takiego- poza moją społecznością- słyszy się. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|