|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Świadectwo byłych Światków Jehowy |
Autor |
Wiadomość |
Lukian

Wyznanie: katolickie
|
|
|
|
 |
amiko

Wyznanie: Słowianin
|
Wysłany: 2017-05-08, 17:17 Re: Świadectwo byłych Światków Jehowy
|
|
|
Lukian napisał/a: | http://m.fronda.pl/a/zobacz-jak-swiadkowie-jehowy-manipuluja-ludzmi-mocne-swiadectwo,92437.html |
To samo świadectwo na YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=1hUg3w1IZM0
Świadectwo Krystiana I Pauliny - (Ex Świadkowie Jehowy)
Kiedy Paulina z mężem opuścili Organizację Świadków Jehowy,jej rodzice zerwali z nimi kontakty.
Drugie bardzo ciekawe świadectwo:
https://www.youtube.com/watch?v=bTkyCSOx0Eo
Świadkowie Jehowy:Danuta 25 lat w służbie pionierskiej - (Ex Świadek Jehowy)
Kiedy syn Danuty opuścił Organizację Świadków Jehowy,miała do wyboru zerwanie wszystkich kontaktów z synem lub wystąpienie z Organizacji Świadków Jehowy,więc ją opuściła. |
_________________ Bo ja nie wstydzę się ewangelii chrystusowej o obecnym w nas wszystkich Chrystusie,Słowie Bożym (Kol.1.24-28).Jest On bowiem mocą i Mądrością Bożą (1 Kor.1.24) ku zbawieniu dla każdego wierzącego, najpierw dla Żyda, potem dla Greka. |
|
|
|
 |
Wnikliwy

|
Wysłany: 2017-05-08, 18:58
|
|
|
Nawet zatytułować po polsku nie potrafi. |
|
 |
.Cyprian.

|
Wysłany: 2017-05-08, 19:00
|
|
|
Wnikliwy napisał/a: | Nawet zatytułować po polsku nie potrafi. |
Wnikliwy, ważniejszym od tego błędu jest ten film, bo Ci ludzie naprawdę mają wiele mądrego do powiedzenia. |
_________________ Jestem na forum. Nie nauczam, bo jeszcze mało wiem.
Nie nauczam, tylko dyskutuję. |
|
|
|
 |
Wnikliwy

|
Wysłany: 2017-05-08, 19:07
|
|
|
Chyba żartujesz sobie
Widać czym się karmisz, i jak tu można z tobą rozmawiać, jak tylko jedną stroną się sycisz.
Daruj sobie mnie tam do swojego zboru nie ściągniesz, poprzez taką manipulację słowem. |
|
 |
.Cyprian.

|
Wysłany: 2017-05-08, 19:33
|
|
|
Wnikliwy napisał/a: | Chyba żartujesz sobie
Widać czym się karmisz, i jak tu można z tobą rozmawiać, jak tylko jedną stroną się sycisz.
Daruj sobie mnie tam do swojego zboru nie ściągniesz, poprzez taką manipulację słowem. |
Nie chcesz, nie oglądaj.
Nie ma czegoś takiego, jak ściąganie do zboru. Do zboru się idzie z potrzeby serca, a nie że ktoś ściągnie. Do mojego nikt mnie nie ściągnął. Sam chciałem pójść. Popytałem się tylko ludzi jak jest w tym i tym zborze i sam wybrałem. Myślę, że to jest nomenklatura wszelkich struktur organizacyjnych: kogoś ściągnąć i w ten sposób umocnić organizację (w mniemaniu organizacji oczywiście) - przez zwiększenie liczby zrzeszonych. |
|
|
|
 |
Wnikliwy

|
Wysłany: 2017-05-08, 20:55
|
|
|
Kolejny kto zbór traktuje jak supermarket - najważniejsze aby mi się tam podobało. Żałosne |
|
 |
.Cyprian.

|
Wysłany: 2017-05-09, 19:01
|
|
|
Wnikliwy napisał/a: | Kolejny kto zbór traktuje jak supermarket - najważniejsze aby mi się tam podobało. Żałosne |
Taki zwrot do mnie z Twojej strony Kolejny, kto ... czy gramatycznie bardziej poprawny Kolejny, który ... już jest niestosowny i pokazuje Twój brak szacunku do rozmówcy. Sugerowanie zaś, że ja traktuję zbór jak hipermarket i patrzę by mi się tam tylko podobało - to już szczyt niestosowności - nie pierwszy raz z Twojej strony i to nie tylko w moją stronę. Nigdzie nie napisałem, że traktuję zbór jak hipermarket i nigdzie też nie napisałem, że go wybrałem tylko dlatego, by mi się tam podobało. Proszę zatem nie przypisywać mi takich pobudek.
Napisałem, że "Popytałem się tylko ludzi jak jest w tym i tym zborze i sam wybrałem". Osobą, którą pytałem był utwierdzony w wierze chrześcijanin, który znał te wszystkie zbory - a których ja nie znałem. Poprosiłem go o opinię na ich temat, opinię dotyczącą tego, czy zbór się prowadzi biblijnie. Osoba ta przedstawiła mi swoją opinię, prosząc o to, bym się zbytnio jej opinią nie sugerował i sam sprawdził, jak jest; notabene był to były ŚJ. |
|
|
|
 |
David77

Pomógł: 68 razy Dołączył: 19 Mar 2011 Posty: 3818 Skąd: MÜNCHEN
|
Wysłany: 2017-05-09, 20:09
|
|
|
Nie chcę stawać w obronie żadnej strony , naukę ŚJ znam bardzo dobrze gdyż miałem kolegów z tej społeczności , jednak muszę stwierdzić że ci ludzie opuszczając organizację najwyraźniej nie do końca byli przekonani w to co wierzyli skoro przyjęli takie nauki jak piekło itd. Jest takie powiedzenie : Im dalej od źródła tym woda jest brudniejsza . Przekładając to powiedzenie na płaszczyznę Biblii można powiedzieć że im dalej od nauki Chrystusa tym przyjmowane poglądy są jak brudna woda która nie nadaje się do spożywania .
Zastanawiam się skąd ci ex świadkowie wiedzą że w tekście oryginalnym NT nie było imienia Bożego ? Czy jakiś kościół posiada pisma NT które wyszły z pod ręki apostołów ? chętnie zapoznał bym się z tymi pismami . Cały NT to jedynie kopia kopii . Oryginały się nie zachowały , pytanie komu na tym zależało aby teksty NT spisane przez apostołów się nie zachowały ? Jak wiadomo Archeolodzy ciągle coś odkrywają a co za tym idzie Bibliści bardzo często są zmuszani do rewidowania swoich poglądów .. Człowiek szczerego serca któremu zależy na szukaniu prawdy powinien zacząć konfrontować to co uczy dany kościół z poglądami jakie posiadali wyznawcy Chrystusa chociażby w r 150 . |
_________________ יֵּשׁוּעַ הוּא הָאָדוֹן |
|
|
|
 |
.Cyprian.

|
Wysłany: 2017-05-09, 20:38
|
|
|
David77 napisał/a: |
Zastanawiam się skąd ci ex świadkowie wiedzą że w tekście oryginalnym NT nie było imienia Bożego ? Czy jakiś kościół posiada pisma NT które wyszły z pod ręki apostołów ? chętnie zapoznał bym się z tymi pismami . Cały NT to jedynie kopia kopii . Oryginały się nie zachowały , pytanie komu na tym zależało aby teksty NT spisane przez apostołów się nie zachowały ? Jak wiadomo Archeolodzy ciągle coś odkrywają a co za tym idzie Bibliści bardzo często są zmuszani do rewidowania swoich poglądów .. Człowiek szczerego serca któremu zależy na szukaniu prawdy powinien zacząć konfrontować to co uczy dany kościół z poglądami jakie posiadali wyznawcy Chrystusa chociażby w r 150 . |
David, wiedzą to stąd, że wśród tysięcy znalezionych manuskryptów, możliwie wczesnych, nie ma takiego.
Mówisz o oryginałach NT, że nie ma. A oryginały ST są?
David, jeżeli zostaną znalezione takie manuskrypty NT - zostanie to uznane. Do tej pory jednak ich nie ma. |
|
|
|
 |
Manna z nieba

Wyznanie: Deizm.Baczna obserwatorka życia.
Pomogła: 304 razy Dołączyła: 28 Mar 2013 Posty: 3454
|
Wysłany: 2017-05-09, 20:46
|
|
|
.Cyprian. napisał/a: | Taki zwrot do mnie z Twojej strony Kolejny, kto ... czy gramatycznie bardziej poprawny Kolejny, który ... już jest niestosowny i pokazuje Twój brak szacunku do rozmówcy. |
Powtarzane błędy ortograficzne, stylistyczne, gramatyczne to zwyczajne zaległości z języka polskiego.
Nie uważam tego za brak szacunku.
Brak szacunku widoczny jest w treści postów, forma zaś świadczy o brakach w edukacji. |
_________________ Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. |
|
|
|
 |
.Cyprian.

|
Wysłany: 2017-05-09, 21:05
|
|
|
Manna z nieba napisał/a: | .Cyprian. napisał/a: | Taki zwrot do mnie z Twojej strony Kolejny, kto ... czy gramatycznie bardziej poprawny Kolejny, który ... już jest niestosowny i pokazuje Twój brak szacunku do rozmówcy. |
Powtarzane błędy ortograficzne, stylistyczne, gramatyczne to zwyczajne zaległości z języka polskiego.
Nie uważam tego za brak szacunku.
Brak szacunku widoczny jest w treści postów, forma zaś świadczy o brakach w edukacji. |
Chodzi mi o to, że:
- gdyby napisał: "Cyprian, jesteś moim zdaniem kolejną osobą, która ..." - to jest jakoś z szacunkiem, pomijając oczywiście tę treść, o której piszesz
- a tak: "Kolejny, który ..." - to już samo to jest takie lekceważące, niestosowne. |
|
|
|
 |
David77

Pomógł: 68 razy Dołączył: 19 Mar 2011 Posty: 3818 Skąd: MÜNCHEN
|
Wysłany: 2017-05-09, 22:08
|
|
|
.Cyprian.,
Cytat: | David, wiedzą to stąd, że wśród tysięcy znalezionych manuskryptów, możliwie wczesnych, nie ma takiego.
Mówisz o oryginałach NT, że nie ma. A oryginały ST są?
David, jeżeli zostaną znalezione takie manuskrypty NT - zostanie to uznane. Do tej pory jednak ich nie ma. |
Żydzi kierują się zasadą nic nie dodawać do pisma ani tez nic nie ujmować , w skutek przesądu Żydzi wpadli na pomysł tam gdzie pojawia się imię Boga odczytujemy je jako Adonaj bądź też Elohim . Dlatego w tekstach hebrajskich imię Boga w formie tetragramu przetrwało do naszych czasów . Tzw Chrześcijaństwo zamiast przyjąć zasadę przepisywania tekstu w takiej formie jakiej została on pierwotnie zachowany , imię Boga usunęło zastępując je tytułem Pan .Mam NT wydany przez Brytyjskie i Zagraniczne Towarzystwo Biblijne wydany w 1991 r gdzie w ew Łuk 2;78 wstawiono do tekstu imię Boga w formie Jahwe . Nie jest to odosobniany przypadek tych Biblistów . Pamiętam czasy kiedy to twierdzono że nie ma ani jednego rękopisu Septuaginty który by zawierał imię Boże , ten pogląd jednak po latach został pod naporem dowodów zmieniony . Fakt jest taki że komuś bardzo zależało na tym aby najstarsze rękopisy NT nie przetrwały do naszych czasów . . Kiedy analizuje się kodeksy NT można zauważyć , różnice w niektórych wersetach, skryba który przepisywał tekst celowo przeinaczał dany fragment tylko po to aby popierał pogląd który sam wyznawał . Dlaczego tak samo nie mogło być w przypadku imienia Bożego ? Gdyby to KK sprawował pieczę nad ST jestem 100% przekonany że ani Ty a nie ja nie wiedzielibyśmy o czymś takim jak Tetragram |
_________________ יֵּשׁוּעַ הוּא הָאָדוֹן |
|
|
|
 |
Wnikliwy

|
Wysłany: 2017-05-10, 16:21
|
|
|
.Cyprian. napisał/a: | Wnikliwy napisał/a: | Kolejny kto zbór traktuje jak supermarket - najważniejsze aby mi się tam podobało. Żałosne |
Taki zwrot do mnie z Twojej strony Kolejny, kto ... czy gramatycznie bardziej poprawny Kolejny, który ... już jest niestosowny i pokazuje Twój brak szacunku do rozmówcy. Sugerowanie zaś, że ja traktuję zbór jak hipermarket i patrzę by mi się tam tylko podobało - to już szczyt niestosowności - nie pierwszy raz z Twojej strony i to nie tylko w moją stronę. Nigdzie nie napisałem, że traktuję zbór jak hipermarket i nigdzie też nie napisałem, że go wybrałem tylko dlatego, by mi się tam podobało. Proszę zatem nie przypisywać mi takich pobudek.
Napisałem, że "Popytałem się tylko ludzi jak jest w tym i tym zborze i sam wybrałem". Osobą, którą pytałem był utwierdzony w wierze chrześcijanin, który znał te wszystkie zbory - a których ja nie znałem. Poprosiłem go o opinię na ich temat, opinię dotyczącą tego, czy zbór się prowadzi biblijnie. Osoba ta przedstawiła mi swoją opinię, prosząc o to, bym się zbytnio jej opinią nie sugerował i sam sprawdził, jak jest; notabene był to były ŚJ. |
Twoja opinia na temat mojej ortografii mało mnie interesuje, a mój stosunek do twojej osoby jest minimalny. Tego zdania oczywiście nie zrozumiesz, ale co tam. |
|
 |
.Cyprian.

|
Wysłany: 2017-05-10, 16:40
|
|
|
Wnikliwy napisał/a: | .Cyprian. napisał/a: | Wnikliwy napisał/a: | Kolejny kto zbór traktuje jak supermarket - najważniejsze aby mi się tam podobało. Żałosne |
Twoja opinia na temat mojej ortografii mało mnie interesuje, a mój stosunek do twojej osoby jest minimalny. Tego zdania oczywiście nie zrozumiesz, ale co tam. |
Nie przypisuj komuś nieprawdziwych, przez siebie wymyślonych, niskich pobudek w kwestii tak delikatnej, jak wybór zboru. Bo jest to nieuczciwe i krzywdzące. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|